Казус по Наказателно право

На 20.10.2016 г. 17 годишния Иван Иванов и Красимир Красимиров били на купон. В 23 ч. си тръгнали от Студентски град в компанията на две момичета. За да демонстрира мъжественост, Иванов предложил на Красимиров да покара новия му скутер на път за вкъщи – нямало движение, а и скутера не бил мощен. Красимиров го попитал как ще кара като е пил, но Иванов казал, че всичко е под контрол. Качил се на скутера и го привел в движение. Тъкмо бил изминал 500 м. и бил спрян от служители на Пътна полиция. Била установена концентрация на алкохол в кръвта от 1.65 промила по реда на Наредба № 30 от 27.06.2001 г.

По делото било установено също, че това е инцидентна проява в живота на Иванов; липсват данни за алкохолна злоупотреба и криминални прояви; учащ е; с присъщите за възрастта му незрялост, недоизградена ценността система и по-слабо развита способност да предвижда последиците от постъпките си.

 

Дайте правна квалификация на извършеното от Иванов.

При решаването на казуса трябва да обсъдите следните въпроси:

  1. Иванов субект ли е на престъпление?
  2. Ако деянието беше извършено през 4 години, когато Иванов е бил на 13 години, какъв щеше за е отговорът ви? Как ще се реши казуса в този случай?
  3. Извършено ли е престъпление по чл. 343б ал.1? Има ли основания за приложение на чл. 9, ал.2 от Наказателния кодекс?
  4. Ако приемете, че е извършено престъпление от непълнолетен, законосъобразно ли е да му бъде определено наказание пробация за срок от шест месеца, с пробационните мерки „задължителна регистрация по настоящ адрес”, „задължителни периодични срещи с пробационен служител” и „включване в програми за обществено въздействие”.
  5. Ако е извършено престъпление от непълнолетен, обсъдете възможността за приложение на чл. 78 във връзка с чл. 61?

 

 

Иванов е невинен на основание чл. 9, ал. 2 от НК. Деянието няма правната квалификация на престъпление.

 

 Решение:

Facebook коментари:
Харесай:

Може да харесате още...

Вашият коментар